Kiralık Araba Kaza Yapılırsa Ne Olur?
Kiralık araba kaza konusu günümüzde Tiktak, Moov, Getir Araç, Garenta, Avis, Budget gibi rent a car kiralama firmalarında çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte bazı sürücüler kiralık araba kaza yapmak durumunda kalabiliyor. Kiralık araba ile yapılan trafik kazasında tek taraflı veya çift taraflı kaza durumunda hatalı, kusurlu taraf olunduğunda birçok kullanıcının aklına kiralık araçta hasarı kim öder?, kiralık araç kaskosuz olur mu?, kiralık arabaların kaskosu var mı?, kiralık araba kaza yaparsa kim öder? ve kiralık araç kazanç kayı veya değer kaybı sorularının cevabını bulmak istiyor.
Kiralık aracı çarparsak, pert edersek ne olur?
Kiralık araba ile kaza yapmanız durumunda öncelikle yapmanız gereken önemli prosedürler bulunmaktadır. Sözleşmeniz ve kasko poliçesi dahilinde Kiralık araba ile kaza anında ne yapmak gerekir ise onları yaptığınız durumunda başınızın ağrıma durumu çok düşüktür. Kaza anında kiralama firmasının ve kasko firmasının sizden beklentileri bulunmaktadır. Beklentilerin en kritik maddeleri başlıca:
- Alkollü olmamak,
- Aracı kiralayan dışında kullanmaması,
- Polis tutanağı, karşı tarafın bilgileri ve evrakları,
- Kiralama firmasına haber vermek,
gibi firmadan firmaya değişen diğer hususlar doğrultusunda bu beklentileri karşılamanız durumunda birçok firmada genellikle ödeyeceğiniz tutar Hasar yönetim bedeli olacaktır. Her firmanın hasar yönetim bedeli ücreti farklıdır.
Ek olarak bazı araç kiralama firmaları ehliyet sınıflarına dikkat etmektedir. Ehliyet sınıfları hakkında detaylı bilgi edinmek için hazırladığımız içerikleri incelemeyi unutmayın.
Kiralık araba kaza anında ne yapmak gerekir?
Kaza anında ilk yapmanız gereken ilgili firmayı arayıp kaza yaptığınız belirtmek ve can sağlığınızı güvene almak olacaktır. Sonrasında ise tek taraflı kazalarda polis tutanağı ve alkolsüzlük raporu tüm firmalarda geçerlidir. Çift taraflı kazalarda ise mümkünse polis tutanağı, değilse tüm detayları ile birlikte güzel çekilmiş fotoğraflar ile birlikte çok iyi bir şekilde hazırlanmış bir kaza tespit tutanağı tutmanız gerekmektedir. Tuttuğunuz tutanak evrakları ile birlikte karşı tarafın sigorta poliçesi, ehliyet fotoğrafı gibi firmanızın sizden talep ettiği tüm belgeleri firmanın talep ettiği yollardan firmaya iletmeniz gerekmektedir. Bu detayları atlamadan özenle yapmanız gerekmektedir. Maddeler halinde özetleyecek olursak:
- Firmaya haber vermelisiniz.
- Olay yerine polis getirip tutanak tutturmalısınız.
- Kaza görsellerini ve firmanın talep ettiği (karşı tarafın sigorta poliçesi, ehliyet resmi, kimlik resmi vb.) diğer görselleri hazırlamalısınız.
- Hazırladığınız evrakları en kısa sürede firmaya iletmelisiniz.
Yorumlar kısmında sorularınızı elimden geldiğince cevaplıyorum. Sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.
Kiralık araç kaza yaparsa kim öder?
Kiralık arabalarda kaza yapıldığında kiralama yaptığınız firmaya göre konu değişiklik göstermektedir. Eğer kiraladığınız firma TikTak, MOOV, Avis, Budget, Garenta, Zipcar gibi kurumsal firmalar ise hemen hemen bir çoğu aynı prosedürlere ve koşullara sahiptir. Fakat mahalle arasında bir rent a car üzerinden kiralama yaptığınızda konu çok fazla derinleşerek sonucu değiştirmektedir. Bu yazımızda rent a car üzerinden yapılan kiralamalara değinmeyeceğiz. Genel hatlarıyla kaskosu olan kurumsal araç kiralama firmaları için bilgi aktarımı yapacağız. Kurumsal kiralama firmalarında genellikle Filo Kasko bulunmaktadır. Filo kaskosu olan firmalar kendi içerisinde anlaşmalı olduğu kasko firmasına göre farklılık gösterecek şekilde kasko poliçesi hazırlamakta. Kurumsal kiralama firmasından kiraladığınız kiralık araba ile kaza yapmanız halinde firmanızdan kasko poliçesi talep ederek detayları öğrenebilirsiniz. Kurumsal kiralama firmalarının neredeyse tamamında Filo kasko bulunmaktadır. Bu kasko poliçelerinde en kritik maddeler ise neredeyse aynıdır.
Tiktak Kaza yaptım, ne yapmalıyım?
Tiktak kirala resmi internet sitesinden aldığımız bilgiler şu şekildedir:
Kaza yaptım, ne yapmalıyım?
- Öncelikle kazada yaralanma var ise 112’yi arayarak ambulans çağırmalısın. Yasal gereklilik nedeni ile 155’i arayarak, polis zaptı talep etmelisin.
- Mobil uygulamada “Yol Yardım” butonuna tıklayıp “Kaza Yaptım” başlığı üzerinden ilgili adımları izleyerek kaza bildiriminde bulunmalısın.
- Kaza bildiriminden sonra 0850 733 44 44 numaralı Aktif Kiralama Destek Hattımızı aramalısın.
- Eğer büyük bir hasar oluştuysa saha ekibi ve çekici gelene kadar arabanın yanında bulunmalısın.
Gerekli Evraklar
- Kaza tek taraflıysa yani senin araban dışında başka bir araba kazaya karışmadıysa maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutmalısın.
- Kaza çift taraflıysa yani senin arabanla birlikte başka bir araba da kazaya karıştıysa anlaşmalı tutanak veya maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı tutmalısın. Bu evrakları web sitemizde yer alan Bize Ulaş formu üzerinden bize iletmelisin.
Ne kadar öderim?
- Eğer trafik kanununa aykırı bir durumun yoksa ve gerekli evrakları sağladıysan endişeleneceğin hiç bir durum yok. Kusur oranına bakılmaksızın tüm hasar bedeli TikTak tarafından karşılanır.
- Hasar işlemlerinin takibi için oluşan Hasar Yönetim Bedeli; çift taraflı kazalarda kusur oranın %50’nin altındaysa, tek taraflı kazalarda %0’sa senden talep edilmez. Kusur oranın belirtilen oranlardan yüksekse mobil uygulamadaki Masraf ve Ücret Politikası’nda güncel tutarı belirtilen Hasar Yönetim Bedeli tarafına yansıtılır.
MOOV (Getir Araç) Kaza yaptım, ne yapmalıyım?
MOOV (Getir Araç) kiralık araba kaza konusu için resmi internet sitesinden aldığımız bilgiler şu şekildedir:
Araçlar sigortalı mı?
MOOV sisteminde bulunan tüm araçlar sigortalıdır. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, MOOV tarafından belirlenecek limit ve teminat kapsamını haiz İhtiyari Mali Mesuliyet, Ferdi Kaza ve Deprem, Sel / Su Baskını, G.L.K.H.N.H.T (Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri, Kötü Niyetli Hareketler, Terör) teminatlarını içeren Katastrofik Kasko Sigortası MOOV tarafından yaptırılır. Hasar ve kaza durumlarında, tüm evraklar eksiksiz; polis-jandarma kaza tutanağında veya ktt tramer sonucunda kullanıcının kusur oranı 0 ise herhangi bir bedel alınmaz. Kaza Tespit Tutanağı, Kolluk Kuvvetleri Tutanağı, Görgü Tespit Tutanağı, İfade Tutanağı sonucunda MOOV kullanıcısının kusur oranı var (%50-%75-%100 gibi) ise 3000 TL’ye kadar Hasar Yönetim Bedeli yansıtılır. Hasar Yönetim bedeli aracın kira kaybı, çekici kullanımı gibi giderleri kapsamaktadır. Alkollü araç kullanımı ve olay yerini terk etmek, gibi durumlarda ise tüm hasar bedelleri ve Hasar Yönetim Bedeli kullanıcıya yansıtılır.
Moov Tek taraflı kazalarda ne yapmalıyım?
1- 600 TL’ye kadar olan tek taraflı hasarlarda kazaya ait fotoğrafları çekip açıklama ile MOOV uygulamasına yükleyip 444 98 59 numarasından 1’i tuşlayarak bildirmen gerekir.
2- Hasar 600 TL’den yüksek ise trafik kaza raporunu, alkol raporunu ve kazaya ait detaylı fotoğrafları kaza tarihinden itibaren en geç 2 iş günü içerisinde tam ve eksiksiz olarak MOOV’un istediği servise teslim etmelisin.
3- Eğer ki tüm belgeleri araç hala seninleyken toplayabilirsen aracın içine, torpido gözüne de bırakabilir, fotoğrafları bize gönderebilirsin.
Bu koşulları yerine getirdiğinde kusur oranı ‘’0’’ ise herhangi bir bedel alınmaz. Kaza Tespit Tutanağı, Kolluk Kuvvetleri Tutanağı, Görgü Tespit Tutanağı, İfade Tutanağı sonucunda MOOV kullanıcısının kusur oranı var (%50-%75-%100 gibi) ise 3000 TL’ye kadar Hasar Yönetim Bedeli yansıtılır. Hasar Yönetim bedeli aracın kira kaybı, çekici kullanımı gibi giderleri kapsamaktadır. Alkollü araç kullanımı ve olay yerini terk etmek, gibi durumlarda ise tüm hasar bedelleri ve Hasar Yönetim Bedeli kullanıcıya yansıtılır.
Çift taraflı hasarlarda ne yapmalıyım?
1- Hasar bedeli ne olursa olsun anlaşmalı durumlarda kazaya karışan araçlarla beraber kaza tespit tutanağı tutup, sana ait ehliyet ve karşı tarafın da evrakları ile beraber (ehliyet, ruhsat, trafik sigortası) aracın torpido gözüne koyman gerekmektedir.
Eğer araçta kaza tespit tutanağı yoksa mobil kaza tutanağını linkten indirip online olarak doldurabilirsin;
2- Anlaşmanın sağlanamadığı ya da yaralanmalı kaza durumlarında ise olay yerine Polisin gelmesi gerekmektedir.
3- Sonrasında trafik kaza tespit raporu ve alkol raporunun asılları, kazaya ait detaylı fotoğraflar ile ehliyet, trafik sigorta poliçesi gibi belgelerin fotokopilerini kaza tarihinden itibaren en geç 2 iş günü içerisinde tam ve eksiksiz olarak MOOV’un istediği servise teslim etmelisin. Ayrıca 444 98 59 numarasından 1’i tuşlayarak durumdan bizi haberdar etmen gerekir.
Bu koşulların yerine getirildiği ve kusur oranı ‘’0’’olan hasarlarda herhangi bir bedel alınmaz. Kaza Tespit Tutanağı, Kolluk Kuvvetleri Tutanağı, Görgü Tespit Tutanağı, İfade Tutanağı sonucunda MOOV kullanıcısının kusur oranı var (%50-%75-%100 gibi) ise 3000 TL’ye kadar Hasar Yönetim Bedeli yansıtılır. Hasar Yönetim bedeli aracın kira kaybı, çekici kullanımı gibi giderleri kapsamaktadır. Alkollü araç kullanımı ve olay yerini terk etmek, gibi durumlarda ise tüm hasar bedelleri ve Hasar Yönetim Bedeli kullanıcıya yansıtılır.